Witlof 'onder de deken' met worst
Een recept van 'Marleen kookt' uit Amsterdam. Zij levert dagelijks versgekookte maaltijden aan huis, en rijdt (net als PUURland) met een Urban Arrow transportfiets.
Witlof is een tweejarige plant. In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst. Vervolgens worden deze afgedekt met een laag grond en landbouwpastic waarna in de winter de lof begint te groeien en hij rond deze tijd te oogsten is.
Witlof op traditionele manier verbouwd. Aardappelen van Landgoed Huis Zevenaar. De ham en worstjes zijn van Dykhoeve. De kaas wordt voor je geraspt bij De Kaastobbe uit Duiven.
1000 g | Aardappelen | |
8 st | Witlof | |
2 st | Achterham pakje | |
2 st | Kaas, geraspt, 100g | |
4 st | Braadworst | |
ml | Melk | |
g | Boter | |
Zout, peper |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de aardappelen en kook ze in ± 20 minuten gaar met en een beetje zout.
- Was ondertussen de witlof en verwijder eventueel het teveel aan stronk en de buitenste bladeren. Kook ze vervolgens in ruim water in ± 8 minuten halfgaar.
- Zodra je de aardappelen makkelijk met een vork in tweeën prikt, haal je ze van het vuur en giet ze af. Doe er een flinke klont boter bij en een flinke scheut melk of room. Stamp tot je een mooie puree hebt, voeg eventueel nog wat melk toe als de puree te kruimig is, je wilt een lekker gladde puree hebben. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. (Zelf vind ik nootmuskaat er ook heerlijk op.)
- Vet een ovenschaal in en leg de gekookte witlof op de bodem van de schaal. Leg de plakken ham over de witlof in de ovenschaal. Strooi 1/2 van de kaas over de ham.
- Verdeel de puree over de witlof en ham en kaas. Strooi de andere helft van de kaas over de puree.
- Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
- Bak ondertussen de worstjes op matig vuur in een pan goudbruin in de boter.
- Serveer samen.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Puree van knolselderij met paddenstoelen Met verschillende soorten paddenstoelen Bekijk gerecht -
Vlees
Spaghetti met radicchio, blauwe kaas en spekjes Herfstige smaakvolle pasta Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Vegan nasi In veel huishoudens favoriet! Bekijk gerecht -
Vis
Gerookte zalmforel met broccolipuree en zoete aardappel frites Broccoli anders Bekijk gerecht -
Vis
Hutspot met gerookte forelfilet Een Hollandse klassieker met een verrassende twist Bekijk gerecht -
Vlees
Kip met abrikozen en rijst Marrokaanse kipstoof Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Frisse andijvie aardappel salade Ook lekker met gerookte forel! Bekijk gerecht -
Vlees
Runderkebab met couscous en yoghurtdip Zelf kebab maken is heel eenvoudig Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige mais uit de oven met zoete aardappel puree Mexicaans tintje in de keuken Bekijk gerecht