Witlof met knolselderijpuree en een slavink

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Een mooi gerecht van witlof, vers uit de koude kas met knolselderij van afgelopen herfst. Niet echt een calorie-arme maaltijd maar het kan nog knap fris zijn in dit jaargetijde dus een beetje brandstof heb je ook nodig! Witlof is bij lange na niet zo bitter meer als het vroeger was. Als je er dan ook wat suiker aan toevoegd, tja, dan lust iedereen het wel. Samen met de slavinkjes van Dykhoeve een feest voor de smaakpapillen.

 

Knolselderij van de biologisch-dynamische boerderij De Horsterhof, biologische aardappelen van Landgoed Huis Sevenaer en Witlof via inkoopcooperatie BPA (Biologissche Producten Achterhoek). De slavinken komen van Dykhoeve.

Ingredienten
  400 g Aardappelen
  800 g Knolselderij
  8 st Witlof
  4 st Slavink
  4 st Takje(s) Tijm
  1 st Creme Fraiche 125ml
  g Suiker
  Boter
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Snijd de knolselderij in dikke plakken, snijd daarna de schil eraf en snijd de plakken in blokjes. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Halveer de stronkjes witlof overlangs en verwijder de harde kern.
  • Kook de blokjes knolselderij en aardappel in 20 minuten gaar in een pan met water en wat zout. 
  • Smelt ondertussen de boter in een pan op zacht vuur en voeg zodra het gesmolten is wat suiker toe. Bak daarin de gehalveerde witlof op laag vuur aan beide kanten bruin, samen met de tijm. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak ondertussen de rundervinken in ± 10 minuten rondom bruin op halfhoog vuur. 
  • Giet de knolselderij en aardappelen af en stamp ze fijn. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Serveer puree, witlof en slavink naast elkaar.

Eet smakelijk!