Frisse witlofsalade
Het is even wat snij- en kookwerk maar het voordeel van deze heerlijke salade is dat je hem zo even wegzet en de in- en uitvliegende huisgenoten hem kunnen eten wanneer het hen uitkomt: voor of na de training, gezamelijk of na het overwerken.
Witlof is een tweejarige plant. In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst. Vroeger was witlof een wintergroente en gebeurde de trek met dekgrond, waarbij bovenop de wortels een tot 20 cm dikke laag grond werd gebracht.
Willof, bietjes, aardappelen, appels en ui via de Horsterhof uit Duiven. Geitenkaas en walnoten (biologisch) ingekocht.
2 st | Witlof | |
2 st | Rode bietjes | |
2 st | Appels | |
1 st | Geitenkaas vers 125g | |
1 st | Ui | |
100 g | Walnoten | |
800 g | Aardappelen | |
ml | Azijn | |
Honing | ||
Olijfolie | ||
Mosterd | ||
Zout, peper |
Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.
Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
- Kook de bietjes gedurende ± 30 minuten in de schil tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken (kooktijd kan iets langer zijn). Laat ze 'schrikken' in koud water en stroop de schil eraf. Snijd in blokjes of plakjes.
- Schil ondertussen de aardappelen en kook ze ± 18 minuten. Ze moeten niet te zacht zijn, controleer door er vanaf 15 minuten regelmatig met een vork in te prikken. Koel ze af met stromend koud water en snijd in dobbelsteentjes of plakjes.
- Verwijder ondertussen het stronkje van de witlof en snijd hem overlangs in tweeën en nogmaals overlangs tot het kwarten zijn. Verwijder eventueel de kern (maar deze is lang niet meer zo bitter als vroeger dus je kunt hem laten zitten...)
- Schil de appel(s) en snijd in kleine blokjes.
- Snipper de ui.
- Snijd de geitenkaas in blokjes.
- Maak een dressiing van de olijfolie, azijn, honing, mosterd en peper&zout naar smaak.
- Meng alles in een grote kom met de walnoot, de dressing en eventueel wat peper en zout.
- Serveer eventueel met wat brood.
Eet smakelijk!
Laatste gerechten
Terug naar overzicht
-
Vegetarisch
Winterse vegetarische salade met zoete aardappel en veldsla Bekijk gerecht -
Vis
Savooiekoolrolletjes met pastinaak-zalmforelpuree Hollands culinair! Bekijk gerecht -
Vegan
Rijke groentenstoof met bonen In een tajine of stoofpan Bekijk gerecht -
Vlees
Zelfgemaakte kippensoep met brood Heerlijke verwarmende medicinale soep! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Gebakken Yacon met Quinoa en Geroosterde Groenten Een ondergrondse knol met de smaak van fruit! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Spruitjes uit de wok met kruidige rijst Zo wil iedereen spruitjes eten Bekijk gerecht -
Vlees
SherPing pannenkoeken van Jamie Chinese gevulde pannenkoeken Bekijk gerecht -
Vegan
Noedels met aubergine, prei en noten In een handomdraai op tafel Bekijk gerecht -
Vlees
Venezolaanse Arepas met kip Venezolaanse Arepas met kip Bekijk gerecht