Frisse witlofsalade

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Salade

Het is even wat snij- en kookwerk maar het voordeel van deze heerlijke salade is dat je hem zo even wegzet en de in- en uitvliegende huisgenoten hem kunnen eten wanneer het hen uitkomt: voor of na de training, gezamelijk of na het overwerken. Ik lever er een lekkere vinaigrette van mosterd en biologische olijfolie en wat kruiden erbij dus daar hoef je niet meer naar om te kijken.

 

Witlof is een tweejarige plant. In het eerste jaar worden de wortelen geteeld door in mei te zaaien, waarna in de herfst de wortelen worden geoogst. Vroeger was witlof een wintergroente en gebeurde de trek met dekgrond, waarbij bovenop de wortels een tot 20 cm dikke laag grond werd gebracht. Op de Hortserhof gebeurt dit nog steeds zo.

! Alle recepten zijn gebaseerd op 4 personen. De hoeveelheden in je tas zijn aangepast aan het aantal personen waarvoor je besteld hebt. Houd hier bij het lezen van het recept en het koken rekening mee.

Willof, bietjes en ui van de Horsterhof. Aardappelen van De Stroom uit Hemmen, biologische appels van 't Gelders Eiland uit Lobith. Walnoot en olijfolie voor de dressing ingekocht via De Nieuwe Band, mosterd voor de dressing van De Hemel uit Nijmegen.

Ingredienten
  2 st Witlof
  2 st Rode bietjes
  2 st Appels
  200 st Geitenkaas vers 125g
  2 st Ui
  100 g Walnoten
  800 g Aardappelen
  Vinaigrette
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Kook de bietjes gedurende ± 30 minuten in de schil tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken (kooktijd kan iets langer zijn). Laat ze 'schrikken' in koud water en stroop de schil eraf. Snijd in blokjes of plakjes.
  • Schil ondertussen de aardappelen en kook ze ± 18 minuten. Ze moeten niet te zacht zijn, controleer door er vanaf 15 minuten regelmatig met een vork in te prikken. Koel ze af met stromend koud water en snijd in dobbelsteentjes of plakjes.
  • Verwijder ondertussen het stronkje van de witlof en snijd hem overlangs in tweeën en nogmaals overlangs tot het kwarten zijn. Verwijder eventueel de kern (maar deze is lang niet meer zo bitter als vroeger dus je kunt hem laten zitten...)
  • Schil de appel(s) en snijd in kleine blokjes.
  • Snipper de ui.
  • Snijd de geitenkaas in blokjes.
  • Meng alles in een grote kom met de walnoot, de dressing en eventueel wat peper en zout.
  • Serveer eventueel met wat brood. 

Eet smakelijk!