Zuurkool 'Carum Carvi&#039

 
Niveau: Normaal • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Klant Maurice was zo sympathiek om een lekker recept dat hij gevonden had met me te delen. Hij is zelf enthousiast thuiskok en maakt ook zijn eigen zuurkool. Natuurlijk is hij altijd op zoek naar lekkere recepten en zo vond hij deze. En inderdaad, een heel lekkere variant op de klassieke zuurkool met spek; dank Maurice!.  Carum carvi is de Latijnse naam voor karwijzaad. Samen met de rode uien en -uiteraard- de huisgemaakte zuurkool zorgt dit ingrediënt voor de rijke smaakvariatie in dit gerecht. Heerlijk voor in deze koude dagen!  

 

De zuurkool is 'huisgemaakt' door de Horsterhof uit Duiven. Ook de uien, knoflook en de aardappelen komen er vandaan. De appels van het Geldersch Eiland uit Lobith en de katenspek en gerookte ham van onze Arnhemse slager Pepijn Putman. De zure room is ingekocht via de Nieuwe Band en biologisch.

Ingredienten
  2 st Zuurkool, pot
  120 g Hamblokjes, gerookt
  200 g Katenspek
  1 st Knoflookteen
  2 st Rode ui
  2 st Appels
  100 st Zure room 125ml
  1000 g Aardappelen
  1 g Karwijzaad
  Olijfolie
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de rode ui in dunnen ringen. Snipper de knoflook. Schil de aardappelen voor de puree.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd in dikke plakken.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de ui en de appelschijven toe en bak alles ongeveer 7 minuten op middelhoog vuur, tot de appels gaan bruinen en de ui mooi zacht is. Schep regelmatig om.
  • Verwijder de appelschijven voorzichtig met een pannenkoekmes en bewaar ze op een bord. Draai het vuur uit en doe de gerookte hamblokjes, zuurkool en het karwijzaad in de pan. Breng op smaak met peper en zout en schep het goed om.
  • Lepel de 'zuurkoolmix' in een ingevette ovenschaal en leg daarna eerst de plakjes appel en daarna de plakjes katenspek erop.
  • Bak de schotel zo’n 25 min. in de oven, of tot de katenspek mooi goudbruin is.
  • Kook ondertussen de aardappelen en maak er een lekkere puree van (of serveer ze zo).
  • Klop de zure room los en drup het over het gerecht als het net uit de oven komt.
  • Serveer met de puree (of de gekookte aardappelen).

Eet smakelijk!