Zuurkoolstamp met zoet en worst

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 30 minuten • Categorie: Aardappelen

De echte zuurkool van de Horsterhof is niet te versmaden; superzacht! Dit is èchte zuurkool en dat is dus kool die onder invloed van een melkzuurbacterie en zout in 6 weken omvormt tot zuurkool. Een perfecte bewaarmethode en ook nog eens heel gezond door die melkzuurbacterie en de extra vitamine C die deze toevoegd tijdens het proces. Maar het mooiste van deze zuurkool is misschien nog wel dat hij zo mild is; met het appeltje en de rozijnen ook voor kinderen heel smakelijk.

 

Zuurkool en aardappelen van de biologisch-dynamische boerderije de Horsterhof in Duiven. Heerlijke rookworst en spekjes van Pepijn Putman die veel werkt met regionale boeren. Appeltjes van stadstuin Kweekland in Arnhem en de biologische rozijnen zijn ingekocht via De Nieuwe Band.

Ingredienten
  600 g Zuurkool, huisgemaakt
  1600 g Aardappelen
  2 st Rookworst
  200 g Spekjes, gerookt
  2 st Appels
  80 g Rozijnen
  Mosterd
  g Boter
  ml Melk
  g Zout
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Verwarm de rookworst in de pan met de aardappelen mee of doe (in zijn zakje) apart in een steelpannetje (net onder de kook).
  • Snijd de ongeschilde appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes, zet apart.
  • Laat de rozijnen ondertussen even wellen in warm water. Giet vlak voor gebruik af.
  • Bak in een kleine braadpan (met deksel) de spekblokjes op laag vuur uit. Schep de mosterd erbij en roer glad.
  • Voeg de zuurkool met aanhangend vocht, appel, rozijnen en peper toe aan de spek. Schep alles om en doe het deksel op de pan. Stoof dit op zacht vuur in ± 15 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp grof met de pureestamper. Snijd de worst in plakjes. Voeg de zuurkool met het vocht en de rookworst toe en schep alles voorzichtig om. Als de stamp niet vochtig genoeg is, voeg dan nog wat melk of boter toe.