Klassieke zuurkoolstamp met prijswinnende worst
Slagerij Putman is nog een echte ambachtelijke slager. Daar bedoel ik mee dat hij zelf zijn dieren selecteert, uitbeent en van kop tot staart verwerkt; dat doen niet zoveel slagers meer. Het resultaat is ernaar: heerlijk en supervers vlees met als kers op de taart een prijs voor beste worstenmaker van Nederland. Need I say more: smullen!
De echte zuurkool van de Horsterhof is niet te versmaden; superzacht! Dit is èchte zuurkool en dat is dus kool die onder invloed van een melkzuurbacterie en zout in 6 weken omvormt tot zuurkool. Een perfecte bewaarmethode en ook nog eens heel gezond door die melkzuurbacterie en de extra vitamine C die deze toevoegd tijdens het proces. Maar het mooiste van deze zuurkool is misschien nog wel dat hij zo mild is; met het appeltje en de rozijnen ook voor kinderen heel smakelijk.
Zuurkool en aardappelen van de biologisch-dynamische boerderije de Horsterhof in Duiven. Heerlijke rookworst verwerkt door Pepijn Putman. net als de spekjes. Appeltjes van 't Gelders Eiland en de biologische rozijnen zijn ingekocht via De Nieuwe Band.
2 st | Pot zuurkool | |
1600 g | Aardappelen | |
2 st | Rookworst | |
200 g | Spekjes, gerookt | |
2 st | Appels | |
80 g | Rozijnen | |
Mosterd | ||
g | Boter | |
ml | Melk | |
g | Zout |
- Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
- Verwarm de rookworst in de pan met de aardappelen mee of doe (in zijn zakje) apart in een steelpannetje (net onder de kook).
- Snijd de ongeschilde appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes, zet apart.
- Laat de rozijnen ondertussen even wellen in warm water. Giet vlak voor gebruik af.
- Bak in een kleine braadpan (met deksel) de spekblokjes op laag vuur uit. Schep de mosterd erbij en roer glad.
- Voeg de zuurkool met aanhangend vocht, appel, rozijnen en peper toe aan de spek. Schep alles om en doe het deksel op de pan. Stoof dit op zacht vuur in ± 15 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en stamp grof met de pureestamper. Snijd de worst in plakjes. Voeg de zuurkool met het vocht en de rookworst toe en schep alles voorzichtig om. Als de stamp niet vochtig genoeg is, voeg dan nog wat melk of boter toe.
-
Vlees
Snelle spinazie-lasagne met gehakt Lekker & eenvoudig! Bekijk gerecht -
Vlees
Pilav met kip, kerrie & spitskool Kip en zoet; altijd goed! Bekijk gerecht -
Vis
Kabeljauwfilet met prei en aardappelpuree Horsterhof meets Visbroertjes Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Paddenstoelenrisotto "PUURland favoriet" Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige bloemkoolschotel met crème fraîche Zo uit de oven! Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Zuurkoolschotel met geitenkaas, walnoot en een zoetje Vegetarische zuurkoolschotel Bekijk gerecht -
Vegetarisch
Romige pasta met venkel, prei en oude geitenkaas Pittig groen! Bekijk gerecht -
Vis
Kabeljauw in rolletjes van kool gestoofd in tomatensaus zo lekker is gezond! Bekijk gerecht -
Vlees
Italiaans stoofpotje uit Putman's keuken met witte kool Zo op tafel! Bekijk gerecht