Zuurkoolschotel met geitenkaas, walnoot en appel

 
Niveau: Eenvoudig • Bereidingstijd: 45 minuten • Categorie: Aardappelen

Net weer te verkrijgen en razend populair bij mijn klanten: zuurkool. Ik heb er al veel over geschreven en herhaal het nog maar een keer: deze zuurkool is échte zuurkool en zó veel lekkerder dan de aangezuurde variant 'uit een pakje van de supermarkt'. Deze keer in een vegetarische variant.

 

Zuurkool en aardappelen van de Horsterhof in Duiven. Kruiden en appeltjes van Kweekland aan de Dalweg in Arnhem. Noten en rozijnen via bio-groothandel De Nieuwe Band en de geitenkaas komt van 't Zuivelhoekje in Arnhem.

Ingredienten
  600 g Zuurkool, huisgemaakt
  1000 g Aardappelen
  200 g Geitenkaas
  2 st Appels
  100 g Walnoten
  60 g Rozijnen
  4 st Takje(s) Tijm
  g Roomboter
  ml Melk
  Zout, peper
  Producten met dit icoon worden vers door PUURland geleverd bij bestelling van dit gerecht.   Producten met dit icoon dient u zelf te kopen voor het bereiden van dit gerecht.
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de appels in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen gaar in water met zout in ± 20 minuten. Stamp tot een puree met wat melk en een klont roomboter. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Spoel ondertussen de zuurkool af met koud water.
  • Smelt de boter in een braadpan of hapjespan en stoof de zuurkool ca. 5 min. Meng de appelblokjes, rozijnen, walnoten en de tijm erdoor. Schep de zuurkool in de ovenschaal.
  • Verdeel de aardappelpuree over de zuurkool. Verkruimel de geitenkaas en strooi deze over de puree. Zet de schaal in het midden van de oven en bak de zuurkoolschotel ca. 35 min. totdat hij goudbruin is.